Πέμπτη, Μαρτίου 15, 2007

Ο Γέρο Μπίλ ή η ιστορία ενός βρετανικού τοτέμ






Ο Ole Bill (Γέρο Μπιλ ή Τρύπο Μπιλ;) υπήρξε φιγούρα cartoon με ιδιαίτερη σημασία για τους Βρετανούς αφού δημιουργήθηκε τον Α’ Παγκόσμιο από τον σκιτσογράφο Bruce Bairnsfather, λοχαγό που υπηρέτησε τότε στο Βασιλικό Τάγμα Warwickshire.


Ο Γέρο Μπιλ με το παχύ μουστάκι και την πλακουτσωτή μύτη θεωρήθηκε ότι συμβόλιζε τον μέσο βρετανό στρατιώτη.

"If you know of a better 'ole [foxhole, that is], go find it!"
Υπήρξε στολίδι ή brand αν θέλετε, στο πώμα του ψυγείου του, αστικού λονδρέζικου πριν από τον πόλεμο (1911) και μαχόμενου κατά τη διάρκεια του (1914), λεωφορείου B43 που ονομάστηκε και 'Ole Bill’ το οποίο μεταξύ των άλλων, ήταν το …πρώτο λεωφορείο όπου το 1920 πάτησε το πόδι του ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε’ !




Η φιγούρα του’Ole Bill’ υπήρξε τόσο λαοφιλής που πέρασε στην οθόνη το 1926 (επανέκδοση μιας παλιάς βερσιόν του 1919). από τον Sydney Chaplin, του μεγαλύτερου αδελφού του γνωστού Charlie. Η ταινία αυτή του βωβού κινηματογράφου, με τίτλο THE BETTER ‘OLE, (με σκηνοθέτη τον Charles "Chuck" Reisener, και παραγωγούς τους Warner Brothers) έδωσε ζωή στις περιπέτειες του ανθρώπου που επιβιώνει με χιούμορ στις κακουχίες του πολέμου.








Η μορφή του Ole Bill διατηρήθηκε στη μνήμη του βρετανού πολίτη τόσο που ταίριαξε κι αντικαταστάθηκε στον Β’ Παγκόσμιο, από την μορφή του Churchill, ο οποίος ενδύθηκε την αύρα αυτής της λαϊκής φιγούρας κι αναπαραστάθηκε στο πλέον φετίχ αντικείμενο της βρετανικής κουλτούρας, την τσαγιέρα!



www.olebill.zoomshare.com/0.html
www.britishsilentcinema.com/publications.php

Για λεπτομέρειες πάνω στην παραπάνω βρετανική τσαγιέρα – μουσειακό αντικείμενο, βλέπε: museologist.blogspot.com, ο οποίος αν δεν μ’ έβαζε στο ‘κυνήγι της τσαγιέρας’ δεν θα ανακάλυπτα αυτή την ιστορία ..αναπαράστασης. Ευχαριστώ!

Τώρα, αν κάποιος ειδήμων πάνω στα βιομηχανικά αντικείμενα μπορεί να μας πει κάτι περισσότερο σχετικά μ’ αυτές τις μορφές-σύμβολα που μπορούν να χαρακτηρίσουν ένα άψυχο αντικείμενο, περιμένω με αγωνία ν’ ακούσω ιστορίες…

2 Comments:

At Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2007 12:46:00 π.μ., Blogger museologist said...

Ομολογώ ότι δεν ήξερα την ιστορία του Ole Bill παρόλο που την αναγνωρίζω τη μορφή του, μάλλον από διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα.

Τελικά αυτή η αλυσίδα θεμάτων είναι καταπληκτική. Παίρνει κάποιος ένα ερέθισμα, το ψάχνει παραπάνω ή από μια άλλη οπτική γωνία κ.ο.κ. Υποθέτω η πάσα (στον ειδήμονα βιομηχανικών αντικειμένων) είναι και προς τον antikeimena. Τέλεια!

Αυτό είναι chain post.

 
At Παρασκευή, Μαρτίου 16, 2007 3:30:00 π.μ., Blogger antikeimena said...

Ορίστε άλλη μία -αληθινή- ιστορία που συνδέει τον ευφυή βρετανό πολιτικό με το τσάι:

Κατά τη διάρκεια μιας δεξίωσης, μία όχι και τόσο ευμενώς διακείμενη κυρία πλησιάζει τον Winston Churchill και του λέει:

- "Αν είσασταν σύζυγός μου, θα σας πότιζα δηλητηριασμένο τσάι".
- "Αν ήμουν σύζυγός σας, θα το έπινα ευχαρίστως!"

...της απαντά αφήνοντάς την εμβρόντητη...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home