Κυριακή, Μαρτίου 11, 2007

Αναζητώντας την ετερότητα


Πέρυσι τέτοιο καιρό μπλέχτηκα σε μία συζήτηση με θέμα την σχέση ανθρώπου και μηχανής και την μοιραία αντικατάσταση, σε πολλά πεδία, του ενός από την άλλη. Τότε πρόβαλα ρομαντικά το επιχείρημα ότι θα στερηθούμε την ευχαρίστηση του να έχουμε μία παρόμοια συζήτηση με μία μηχανή όπως και να απολαύσουμε αποφάσεις κι ενέργειες πλασμάτων με ελεύθερη βούληση.
Σήμερα θα χρησιμοποιούσα τα λόγια του Baudrillard συνηγορώντας πάντα υπέρ του ανθρώπου:


'Ο άνθρωπος και η μηχανή έχουν γίνει ισόμορφοι και αδιάφοροι, κανένας δεν είναι πια το άλλο του άλλου' . Η αναζήτηση της ετερότητας είναι 'που μου επιτρέπει να μην επαναλαμβάνομαι επ'άπειρον' *
*Jean Baudrillard "Η διαφάνεια του κακού"

3 Comments:

At Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007 3:34:00 π.μ., Blogger antikeimena said...

Οι αναφορές σου, όπως και εκείνες του museologist, διευρύνουν την αντίληψη που είχα για το έργο του Baudrillard (κυρίως από αναφορές στο αντικείμενο της αρχιτεκτονικής και του design).

Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση όχι μόνο με γοητεύει, αλλά συμβάλλει και στην "αναζήτηση της ετερότητας που μας επιτρέπει να μην επαναλαμβανόμαστε επ' άπειρον".

Αν το "δίκτυο είμαστε εμείς" (κατά τον Baudrillard), η ετερότητα ενυπάρχει στο διάλογο που επιτρέπει το μέσο.

 
At Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007 7:02:00 π.μ., Blogger almaro said...

Το 'μέσο' μας δίνει μεγάλες δυνατότητες που κάθε μέρα αποκαλύπτονται και μεγαλύτερες. Μόνο που η ετερότητα που εκφράζεται μέσα από αυτό θα ήθελα να έχει τόσο σχέση με τους κανόνες του όσο και με το μήνυμα που μεταφέρει.
Επίσης, να μην είναι το δίκτυο το κύριο μέσο έκφρασης αυτής της ετερότητας. Αυτό που βλέπω γύρω μου, λέει τα αντίθετα (συμμερίζομαι τον μικρό εφιάλτη του Baudrillard).
Πάντως συμφωνώ μαζί σου για διεπιστημονικότητα: είναι γοητευτική και αναγκαία.

 
At Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2007 1:14:00 μ.μ., Blogger Neraida said...

Σας καλούμε σε κινηματογραφικό blogo-παιχνιδάκι. Αν θέλετε, μας κάνετε την τιμή! Πολύ χαίρομαι που το θέμα αυτό δεν άφησε αδιάφορα τα ελληνικά blogs.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home