Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2006


Όλη η γνώση είναι αναπαράσταση.

Η ανθρώπινη δράση αποτελεί αναπαράσταση και παρούσα δράση μαζί.

Συνεχώς υποδυόμαστε ρόλους, αναπαράγοντας θέσεις και διατηρώντας στάσεις σύμφωνα με το 'σκηνικό' της πραγματικότητας που αντιλαμβανόμαστε.

8 Comments:

At Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2006 4:00:00 μ.μ., Blogger museologist said...

Γεια σου Almaro, ελπίζω να σου κάνω καλό ποδαρικό!

Μμμ...fun του Erving Goffman; :-)

 
At Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2006 12:01:00 π.μ., Blogger almaro said...

Ευχαριστώ museologist! Τώρα το είδα το μήνυμά σου. Εγώ που λατρεύω τις εκθέσεις δειλιάζω να εκτεθώ. Έβγαλα μία φωτό και ένα τσιτάτο στο blog μου και μετά .. σίγησα!

Ναι, μου αρέσει ο Goffman, αν και δεν θεωρώ ότι είναι όλα τόσο απόλυτα μηχανιστικά στην αναπαράσταση. Ίσως δεν θέλω να το πιστεύω. Πάντως με συγκινεί το θέμα, γι' αυτό και ονόμασα το blog μου έτσι. Η απόδοση της (παρελθούσης) πραγματικότητας υπήρξε το (αγαπημένο) επάγγελμά μου (μουσειοπαιδαγωγός). Αλλά ανακάλυψα ότι τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα απ' ότι νόμιζα.
Πάντως την τελευταία εβδομάδα βγήκε στα βιβλιοπωλεία το βιβλίο "Πολιτιστική αναπαράσταση" των "παιδιών" από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Διάβασέ το. Νομίζω ότι θα σου αρέσει σχεδόν όλο. Λένε και πολλά γνωστά, αλλά τα λένε ωραία. Και μην ξεχνάμε ότι δεν υπήρχε βιβλιογραφία στα ελληνικά. Καλό!

 
At Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2006 2:37:00 π.μ., Blogger museologist said...

Thanks almaro, θα το πάρω. Μπράβο για την πρωτοβουλία τους. Ναι, είναι σημαντικό να αυξηθεί η ελληνική βιβλιογραφία στη μουσειολογία.

Θα περιμένω το επόμενο post σου...

 
At Τετάρτη, Νοεμβρίου 29, 2006 4:44:00 π.μ., Blogger antikeimena said...

Καλορίζικη Almaro! Κρίνοντας από τα ιδιαιτέρως εύστοχα και πνευματώδη σχόλιά σου σε άλλα blogs, δυσκολεύομαι να συμμεριστώ τις επιφυλάξεις σου. Ανυπομονώ λοιπόν να διαβάσω...

Κι επιτέλους, πείτε μας κι εμάς ποιός είναι αυτός ο κύριος Goffman, γιατί μου ακούγεται όπως θα ακουγόταν σε έναν μουσειολόγο ο... Michel Harmand (για να μην πω Penny Sparke που η Almaro τη γνωρίζει)

Και πάλι καλό ξεκίνημα!

 
At Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2006 6:53:00 μ.μ., Blogger almaro said...

Ευχαριστώ αγόρια για την στήριξη στο δειλό μου ξεμύτισμα στον κόσμο των blogs.
Ο Goffman ήταν κοινωνιολόγος που παρομοίωσε και ανέλυσε την ζωή και τις ανθρώπινες πράξεις ως δράμα. Τα άτομα είναι δημιουργοί ρόλων στην ζωή, πρωταγωνιστές ή/και θεατές ενός δράματος, το οποίο νοείται ως θεατρικό παιχνίδι εντυπώσεων. Με την καλή ή με την κακή έννοια (;). Όπως το πάρει κανείς. Έργο του "The presentation of Self in Everyday Life". Χαρακτηριστικό βέβαια είναι ότι μελέτησε και την συμπεριφορά στα ψυχιατρεία.
Δεν είχε έρθει να δει που δουλεύω εγώ!

 
At Σάββατο, Δεκεμβρίου 02, 2006 4:02:00 π.μ., Blogger antikeimena said...

ενδιαφέρον... οι χειρότεροι ρόλοι είναι αυτοί που υιοθετούμε για τον εαυτό μας ή εκείνοι που μας επιβάλλονται από την κοινωνία;...

 
At Σάββατο, Δεκεμβρίου 02, 2006 12:36:00 μ.μ., Blogger Mutnedjemet said...

Mallon aytoi poy mas epivallontai...giati den toys epilegoume.

 
At Πέμπτη, Μαΐου 10, 2007 1:57:00 μ.μ., Blogger heinz said...

Να 'σαι καλά Almaro κι ευχαριστούμε για την αναφορά στο "Πολιτιστική Αναπαράσταση".

Ένας από τους συγγραφείς...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home